Hoe is shapewear ontstaan?

Wist je dat shapewear – in zijn huidige vorm – pas een paar decennia bestaat? Natuurlijk is de techniek van corrigerend ondergoed de afgelopen jaren steeds verder verbeterd, waardoor je nu de meest moderne shapewear aan kunt schaffen die ook nog eens lekker zit. Dat is al een heel verschil met de corrigerende broekjes uit de jaren vijftig. Maar wist je dat shapewear eigenlijk van alle tijden is? Alleen niet in de vorm waarin jij het waarschijnlijk kent.

Het begon bij het korset

Zoals je misschien had verwacht, stamt shapewear af van het korset. Vrouwen droegen in de middeleeuwen vaak zo’n korset. Toen was het nog de bedoeling om de taille en borsten zo klein mogelijk te maken, want dat was toen de mode. Vanaf 1600 mochten de borsten juist gezien worden, dus fungeerde het korset ook als liftend kledingstuk voor de boezem. Het korset werd trouwens niet als eerst door vrouwen gedragen…

Ook mannen droegen shapewear

Het was eigenlijk een kledingstuk voor mannen, dat werd gedragen over een overhemd. Deze zogeheten ‘doublet’ kon worden vastgemaakt aan de broek en werd in de loop der jaren steeds meer versierd, net als het korset voor vrouwen. De doublet was oorspronkelijk bedoeld als ondergoed, maar werd op den duur ook zichtbaar gedragen.

Dat geldt ook voor het vrouwenkorset, dat in vroegere tijden niet gezien mocht worden, maar later onderdeel werd van rijkversierde jurken. Hier stamt dus het korset vanaf, en dus ook de shapewear die je vandaag de dag kunt kopen.

nomi-shapewear

Comfortabele shapewear van Nomi

Gelukkig lijkt shapewear tegenwoordig niet meer op de kledingstukken die vrouwen vroeger moesten dragen. De rijglijfjes, korsetten met walvisbaleinen en zelfs houten stokken, waren natuurlijk niet echt comfortabel en zorgden zelfs voor gezondheidsklachten. Je kon er niet goed in bewegen en ademhalen ging ook niet vanzelf.

Het was zelfs gebruikelijk dat vrouwen onder deze kleding ondergoed van metaal droegen. Een heel verschil met de shapewear van nu dus! Bij Nomi zorgen we er natuurlijk voor dat al onze shapewear lang mee gaat, lekker zit en jou een fantastisch figuur geeft.

BEKIJK ONZE PRODUCTEN